ПОДІЇ | Тези з виступу

Джек Ма: Багато працювати, цінувати помилки та не відправляти співробітників на MBA

Джерело: "НВ Бізнес"

Засновник китайського інтернет-гіганта Alibaba Джек Ма (Jack Ma) виступив на Київському міжнародному економічному форумі, що відбувся 8-9 листопада 2019 року. Вашій увазі — найцікавіше з того, про що розповів підприємець.

Джек Ма: Багато працювати, цінувати помилки та не відправляти співробітників на MBA Нагадаємо, у вересні Джек Ма пішов з поста глави Alibaba. Цю компанію він заснував у 1999 році. Вона стала однією з найбільших інтернет-компаній в світі. Зараз її вартість становить $480 млрд. Ма є найбагатшою людиною Китаю. ЗМІ називають Джека Ма одним із найбільш упізнаваних китайських бізнесменів.

Як виростити успішний бізнес

Україна не може дозволити собі копіювати успіхи інших країн, ніхто не може. Зараз нова ера. Немає експертів і футурологів, є ті хто знаються на минулому. І інвестувати треба в людей. Минуле століття навчило нас: чим більший бізнес — тим краще. Наше століття вчить — чим гнучкіший, тим краще. Якщо ви хороша компанія, це круто. Не треба бути великою. Хороша компанія — та, що дбає про працівників і клієнтів, та, яку поважають. Для цього не треба бути великими. Якщо вас поважають, ваші люди і клієнти щасливі — ви на шляху до успіху.

Якщо б я починав бізнес зараз, я б не робив таку велику компанію. Я намагався зупинитися, але в певний момент це вже неможливо. І ми виросли великими, але зараз ділимося з малим бізнесом своїм знанням.

Про цінність помилок

Помилка — найкраще для завтрашнього успіху. Так, Alibaba пощастило, але ми багато працювали. Ми постійно помилялися в багатьох сферах — інвестиціях, менеджерських та кадрових рішеннях. Ми зрозуміли, що хороші люди — не десь ззовні, а у межах компанії. Їх треба розвивати, інвестувати в них.

Багато хто прагне швидкого успіху. Якщо ви такі, ви — досягач. До Alibaba я був вчителем, я нічого не знав про ринок та технології. Я знав, що головне — знайти людей, розумніших, ніж ви. Я намагався бути хорошим вчителем і називаю себе СЕО — Chief Education Officer. Хороший вчитель пишається своїми учнями, і хоче, щоб вони досягали більшого. Я довіряю своїм людям. І це — головне.

Що робити із застарілими держкомпаніями

В нас зараз багато скарг. Особливо скаржаться на великі державні компанії. А можливості — лише там, де люди скаржаться, бо ми маємо довести суспільству, що ми більш ефективні. Скаржитись легко. Багато молоді скаржиться. Це мене турбує.

Порада країні та людям така — розвивати приватний сектор, довіряти підприємцям. Коли ви маленькі, думайте як розвиватися. Не думайте про великі державні компанії, думайте про власний бізнес. Колись я ненавидів великі компанії — Microsoft, Oracle. А тепер вони бояться нас.

Як створити інноваційну екосистему

Підприємець має передбачати майбутнє. Якщо є нова технологія — не закривайте очі, прийміть і використайте її. Якщо не виходить і ви не бачите майбутнього, наймайте людей, які бачать.

Не переживайте за безпеку, державні підприємства, щось ще. Просто працюйте як підприємець.

Що на нас чекає 2030 року

В майбутньому значно більше багатих компаній і людей, а ще дуже багато викликів. Але коли не було викликів? Вони були завжди. Люди переживали коли з’явилась електрика, сьогодні переживають через штучний інтелект (ШІ). Не бійтеся, ми використовуємо менше 7% можливостей свого мозку. Як ми зможемо створити розумну машину, яка вбиватиме людей? Ніколи машина не замінить серце людини. ШІ дає можливості і це прекрасно. Мій дідусь працював по 18 годин на день, і постійно казав, що зайнятий. Зараз ми працюємо по 8 годин — і ми все одно дуже зайняті. Я впевнений, що мій онук буде працювати по 3 години і теж буде зайнятим.

Скільки годин на день треба працювати

Система 9-9-6: працювати з 9 години ранку по 9-ту вечора, 6 днів на тиждень. Це розклад, до якого я заохочую працівників Alibaba. Якщо ви хочете успіху — треба багато працювати. Але розумієте, я приймаю душ і думаю про важливі питання, я бігаю зранку і думаю, тобто я вже працюю. Ми маємо 60 млн підприємств, що на нас покладаються, тому інакше не можна. Але якщо вам не подобається ваша робота, то й двох годин роботи — забагато. Якщо любите свій бізнес, як я — і 10 годин нормально.

Система 9-9-6: працювати з 9 години ранку по 9-ту вечора, 6 днів на тиждень. Це розклад, до якого я заохочую працівників Alibaba

Коли я був маленьким, уявляв що колись стану великим шефом, сидітиму і палитиму сигари. А зараз маємо дуже великий бізнес, але й великі проблеми і відповідальність. Тому насолоджуйтесь поки ваша компанія маленька.

Про молодь і сучасну освіту

Викладання у школі зараз на рівні індустріальної епохи. Дітей учать запам’ятовувати. Машини точно будуть робити це краще. Треба змінити підхід — треба вчити бути креативними, творчими, інноваційними, виховувати незалежне мислення.

Щоб не боятися роботів наступному поколінню варто кожен день вчитися на своїх помилках. А ще забагато ресурсів вкладаються в університети. А треба приділяти увагу початковій освіті, дитячим садочкам. Багато країн вже змінюють в цій сфері підходи — Ізраїль, Японія. Для дітей до 12 років важливі музика, спорт, малювання. Всім треба пробувати знання на практиці, інакше люди не знають як їм користуватись.

Головне зараз — пізнання себе. Промислова ера досліджувала навколишній світ — люди рухалися до зірок і до місяця. Наше століття — це в першу чергу заглядання у себе, краще пізнання себе. Саме квантова швидкість дає інструменти, щоб зрозуміти себе. Головне використовувати їх правильно. Найнебезпечніше — це жадібність, через неї з’являються ядерні бомби і небезпека. Треба розуміти себе краще. Я певен, що у молоді буде рішень щодо адекватного співіснування з новими технологіями. Довіряйте молоді, довіряйте майбутньому.

Про бізнес та держапарат

Я відомий в Китаї через свою боротьбу з урядом, я борюсь з кожним міністерством. Це не уряд виштовхнув eBay з Китаю, а ми. Якщо ви знаєте, що добре для людей, а чиновники цього не розуміють, треба боротися.

Як я зміг створити Alibaba

Я просто зрозумів, що ніхто не візьме мене на роботу, якщо я сам себе не візьму. Загалом ви ніколи не знаєте успішний ви чи ні, поки не помрете. Тільки в цій точці ви можете порівняти баланс. Я завжди переживав за майбутнє, але цього не достатньо. Треба дуже багато працювати.

Про інновації та бюрократичні системи

Я впевнений в Україні. Ви — освічені. Пробуйте і помиляйтеся. Тільки важливо — залишайте академічне поле. Робота міністерства інновацій, наприклад, — допомагати іншим людям та бізнесам бути більш творчими й інноваційними, а також більш креативними і щасливими. Як надихати бюрократичну систему? Ніяк, треба змінити систему. Ми постійно змінювали систему в бізнесі, щоб робити клієнтів щасливішими.

Чи інвестувати в освіту працівників

Мені не дуже подобаються деякі бізнес-школи. Я відправляв людей на MBA, а вони поверталися не таким розумними, як були до цього. Справа в тому, що курси часто грунтуються на історіях успіху. А треба навчатися на помилках. Якщо вам розповідають тільки про успіхи — вам здається що все просто. Вчиться з помилок інших людей ефективніше.

В Україні найкращі конкурентні можливості для виробництва. Навіть кращі, ніж у Китаї

Про основу будь-якого бізнесу

Три складові: зацікавленість, прагнення ніколи не здаватися і довіра людям.

Як оцінюють співробітників в Alibaba

Ми оцінюємо за цінностями та результатами. Ми маємо шість базових цінностей і кожного кварталу проводимо оцінку по ним. Якщо у співробітника хороші цінності і результати, ми його підвищуємо.

Основні умови експорту між Україною і Китаєм

Головне — інфраструктура, логістика та інтернет-платежі. Доставка Aliexpress 47 днів — це минуле століття. Це треба змінити.

Правила регуляції цифрового простору

Щодня на наш сайт здійснюється 300 млн нападів хакерів. І це добре, бо ми збільшуємо наші захисні можливості, стаємо кращими. Поки що виходить. Уряд будь-якої країни любить створювати політики для контролю. Це не завжди добре. Головне — розумні закони і політики. Це не має роздаватися урядом, а створюватись в діалозі з бізнесом і підприємцями. Тоді виникнуть розумні рішення. Майбутнє — за електронним урядом, прозорим і не корумпованим. Такий уряд, підприємці, освіта та інфраструктура — чотири стовпи розвитку країни.



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
КНИГИ ДЛЯ РОЗВИТКУ:
Крок за кроком. Як ентузіазм і наполегливість ведуть до метиКрок за кроком. Як ентузіазм і наполегливість ведуть до мети
100 правил успішних людей. Маленькі вправи для великого успіху в житті100 правил успішних людей. Маленькі вправи для великого успіху в житті
Міф досвіду. Чому ми засвоюємо хибні уроки і як це виправити?Міф досвіду. Чому ми засвоюємо хибні уроки і як це виправити?

МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua

Менеджмент.Книги

телеграм-канал Менеджмент.Книги Менеджмент.Книги — новинки, книжкові огляди, авторські тези і цінні думки з бізнес-книг. Підписуйтесь на телеграм-канал @books_management



➥ Дякую, я вже підписана(-ий)